Forgive and forget

What do raya exactly taught you ?

For me raya is about forgive and forget . It doesn't matter siapa yang salah siapa yang betul .

Tak kisahlah orang dah lukakan hati kau banyak mana pun . Kau maafkan je . Please jangan tunggu mereka minta maaf .

Dan kepada kau yang buat salah . Sedar lah diri tu untuk minta maaf even orang tak suruh . Like come on it's raya kenapa taknak bermaafan .?
Maafkan dan lupakan . Memang susah pada mulanya tapi cuba . Memang mereka tak berhak mendapat maaf kau . Tapi kau kena ingat kau berhak menjiwai sebuah ketenangan .

Dah dah lah bersengketa . Tak semak ke tengok pergaduhan . Kadang kadang sebab benda remeh je kan nak bergaduh sampai 7 keturunan . Oh wake up please !! We are getting older , this world are getting older .

Tidak memaafkan bukan je lambat kan urusan mereka hari perhitungan nanti . Tapi juga kau . So well said maafkan je .

Mungkin kau rasa aku macam senang je kan bercakap . Like hello ? Aku pun manusia pernah rasa sakit hati pernah rasa kecewa but look . Kau taknak rasa tenang ke ?

Jangan biar rasa ego tu menguasai fikiran kau . Buanglah yang keruh tu ambil yang jernih . Sampai bila nak biar kesumat bermaharaja lela ye tak .?

Dan pada kesempatan ni.  Aku nak mintak maaf pada semua jiwa yang pernah aku lukai . Dan kepada mereka yang ada khilaf pada aku , aku maafkan . Kita manusia . Jauh dari kesempurnaan .

Selamat hari raya.