Adunan rasa

It's been quite a long time aku tak jots down segala rasa yang tersimpul mati di lubuk hati aku . Ha-ha .

Actually untuk pengetahuan kau yang sedang baca ni , aku sedang berusaha bangkit dari fantasi mimpi yang indah yang baik baik belaka dan dalam proses panjang untuk menyediakan diri aku untuk disepak terajang dunia yang penuh dengan tipu helah.  Ha-ha .

Haha . 'Fake' nampaknya macam satu gaya hidup yang baru dalam kehidupan . Dan semua orang nampak bergaya dengan style tu .

Tapi tu tak de kena mengena dengan apa yang aku nak cakap . Saja nak tulis . Suruh sama² buat refleksi diri , kita ni ikut trend ke tak kan hahaha . Harapnya tak ikut trend lah . Biar nampak tak up to date yang penting bahagia !

Setahun lagi dan aku akan tinggalkan lubuk tu . Dan jadikan semuanya memori . Tak sabar . Ha-ha .

Ramai betul senior aku dah mula lakukan penulisan . Ha-ha satu permulaan yang bagus . Yelah mana tahu result tak bagus blh prepare jadi penulis , untung² buah fikiran ada orang terbaca dan nak bukukan . Ahah . Macam aku tak tahu niat korang . Kjoke . Harsh sangat ke ..? Aww ~ macam tak biasa gurau kasar pulak haha.

Apapun aku doakan yang terbaik dalam penulisan korang . Jgn kejar populariti . Buat utk kepuasan diri . Hahaha .

Tapi tulah mereka takde kena mengena dalam life aku tapi tak salah mendoakan orang lain hahaha .

Banyak yang aku nak luahkan lagi tapi nampaknya aku dah malas . Nanti nantilah aku paksakan ruang lingkup fikrah aku ni bekerja . Semoga hari hari kau yang membaca ini sentiasa bahagia . Bai

Takdir

Bila mana orang tk nampak tak hargai usaha kau selamani .. Bila mana hati mula rasa apa yg kau buat sia sia .

Kau percayalah takdir Tuhan tu indah . Dan sesungguhnya Allah sebaik² perancang .

Serahkan segalanya pada Allah . Semoga Allah ganti dengan sesuatu yg lebih baik atas setiap kekecewaan kau . Percayalah . Allah sedang jaga hati kau dari sakit dan hancur .

Sabar dan tenang . Allah is the best planner . Jgn letak tanda soal bila Allah dah letak noktah . Yakin . Usaha lagi .

Sekolah rendah .

So today on 8th of oct i went to my primary school . What a nostalgic place to go . Just how fast the year changes . Aku pun sekarang dah nak keluar dari sekolah menengah .

It's so touched and i nearly cried when i sang the school song 'tekad skesma' for the first time after four years . It may be clingy but i miss all of the memories .

How i used to be a clumsy yet strict headprefect . How i used to acah² gengster when my gang stepped in school canteen when we were in standard six . How i miss everything related to this school .

Seeing my artwork at the school is really priceless . I don't know how to say it but i love being there . There the place where i started my journey as a student ..

It's nice you know after four years and i cant believe the costume still exist . Maksudnya dah 4 org selepas aku pakai baju yg sama utk perbarisan . Hahaha .

And guess what maksudnya dah 4 tahun rumah kuning menang perbarisan . Hahaha

Okay thats it . Aku pun tengah exam sekarang . Pray for alfalah 27 . Ty .

Mangkuk .

Well today my mood is really faded away . Sebab apa . Sebab ni seorang bangsa manusia yg tak reti guna media sosial bernama twitter ni agaknya .

Tak tahu lah dia ni not well informed ke apa . Tapi twitter ni bukan tmpat utk berasa . Dah 4 tahun kot kawan ngan aku . Dah mmg aku jenis twt random dah pehal nak cari gaduh . Ish geram aku .

Pastu nak doa yg bukan² utk aku. Weh please la mentaliti macam tu . 💁 ..

Masalah nya awek dia cool je tak terasa apa dah pehal hang nak panaih juboqnya bang oi . Bukan segak pun hang tu . Takat muka buntut kuali mak aku tak payah nak eksyen sangat lah .

Pastu aku nak buat friendly reminder sikit kat kepala otak hang ni . Hah bury in ur memory sampai mati eh ... Move on tu tak payah tunjuk tau . Cukup kau tau yg ex kau tak lagi ada kat kepala otak kau sebelum kau tido dan bila kau bangun pagi kau tak rasa dia tu semangat utk kau hidup .

Jd buntut kuali .. Ni aku nak habaq kat hang .. I'm done with him . Aku belaja pun senang tak mintak duit mak pak hang . Tak payah lab beria nak doa aku tak berjaya dalam hidup .

Hang teruih ja la bergelumang dalam maksiat hang . Sampai lemaih pun takpa takdak sapa heran . Such a mood spoiler . Bu .

Independence day

So well my school held a very wonderful malam ambang merdeka for the very first time in school's history and it went great . All those decorations , flags and classic people really turned the night on . Fantastic.
I could see those people who dressed so vogue according to the theme which was  'classic' in order to get the man and the lady of the night . But me . Hahahaha . Of course i object the theme and wore baju kurung moden . And i don't care at all .

There were pak imam .. Nerdy .. A kampung girl a makcik and so on . But the most interesting part is when our headprefect brought sayur in the basket .

Of course there were also flaws there . And for sure the event was spoilt by some bratty yet gross form 5 students . They sold their beverage and ice cream and making some noise .  They didn't even have some respect to the ceremony .

No matter what happened.. i love that night and may Allah bless malaysia . 

Forgive and forget

What do raya exactly taught you ?

For me raya is about forgive and forget . It doesn't matter siapa yang salah siapa yang betul .

Tak kisahlah orang dah lukakan hati kau banyak mana pun . Kau maafkan je . Please jangan tunggu mereka minta maaf .

Dan kepada kau yang buat salah . Sedar lah diri tu untuk minta maaf even orang tak suruh . Like come on it's raya kenapa taknak bermaafan .?
Maafkan dan lupakan . Memang susah pada mulanya tapi cuba . Memang mereka tak berhak mendapat maaf kau . Tapi kau kena ingat kau berhak menjiwai sebuah ketenangan .

Dah dah lah bersengketa . Tak semak ke tengok pergaduhan . Kadang kadang sebab benda remeh je kan nak bergaduh sampai 7 keturunan . Oh wake up please !! We are getting older , this world are getting older .

Tidak memaafkan bukan je lambat kan urusan mereka hari perhitungan nanti . Tapi juga kau . So well said maafkan je .

Mungkin kau rasa aku macam senang je kan bercakap . Like hello ? Aku pun manusia pernah rasa sakit hati pernah rasa kecewa but look . Kau taknak rasa tenang ke ?

Jangan biar rasa ego tu menguasai fikiran kau . Buanglah yang keruh tu ambil yang jernih . Sampai bila nak biar kesumat bermaharaja lela ye tak .?

Dan pada kesempatan ni.  Aku nak mintak maaf pada semua jiwa yang pernah aku lukai . Dan kepada mereka yang ada khilaf pada aku , aku maafkan . Kita manusia . Jauh dari kesempurnaan .

Selamat hari raya.

Hidup

Sepatutnya aku bersyukur . Ya bersyukur bilamana semua orang teringin menjejak di bumi sekolah itu aku telah sah menjadi warganya selama 4 tahun . Bukan suatu tempoh yang sekejap kalau dihitung . Tetapi peristiwa pahit yang tergarit diatas kanvas hidup aku telah menghakis semua warna memori indah yang aku ciptakan .

kadang terselit juga rasa bangga bila tersedar aku akan jadi produk keluaran sekolah itu . Tapi bayangan² memori semalam lebih melukai hati aku . Senior kawan junior . Semuanya meninggalkan satu ruang luka pada hati . Bukan berdendam tetapi parahnya jiwa aku dikerjakan menjadikan aku yang hari ini . Dah letih jujurnya .

Erm .

Khas untukmu

Banyak yang terpaksa aku diamkan sebab nak jaga hati kau . Tanak bagi kau rasa ego kau sebagai seorang senior tercabar . But what did i get in return ? Kata kata cacian yang tak berkesudahan . Penat lah macam ni bro . Awak just fikir pasal awak and underestimate others. Ye aku tahu kau hebat . Hebat .

Tapi tak boleh ke show some respect pada kami . Knapa kau sesuka hati buat kami macam ni . After all of the problems we'd go through ..ni yang kau cakap.. kami tak de matlamat nak tingkatkan prestasi ? apa ni bro?

dan aku hanya pentingkan penguasaan buku ?.. bro kau sedar tak sekarang ni perempuan susah nak dapat tempat .. kau bolehlah cakap kau pandai kau lelaki and that's why kau boleh membangangkan aku .. membangangkan orang lain .

Kau cuma rasa kau terlalu bagus kan? Kau belum lagi rasa jatuh . Betapa sakitnya kejatuhan tu kau belum rasa .. sebabtu kau boleh pertahankan ego kau yang nyata salah . Aku kecewa jujurnya. Tak sangka friendship kita boleh rosak sebab remeh macam ni . Anyway aku tak rasa rugi pape pun . Hilang seorang sahabat yang hidup menongkat langit lebih baik i guess .

Sorry bro . Aku dah tak larat nak tipu diri aku sendiri . Aku dah penat mengalah . Jadi kali ni biarlah aku mengalah terus . Kau perjuangkanlah apa yg kau rasa belum selesai tu . Aku berhenti .

Tapi satu je aku mintak .. jangan halang minat budak² tu . Aku nampak bakat mereka yang kau sengaja butakan . Aku nampak mereka akan lebih berjaya daripada kau . Bukalah ruang untuk mereka kerana mereka berhak mendapatkan peluang tu . Kau pun dah nak habis sekolah . Dah dah lah tu fokus je lah spm dulu .

Even bagi kau penguasaan buku tak penting tapi spm ni akan jadi pemula kepada masa depan kau . InshaaAllah . kau lupa aku rasa . ilmu tu bukan hanya kemahiran berbahasa what so ever ... tapi penguasaan buku jugak penting . Well.. siapa yang nak ambil seorang yg bijak tetapi malas sbg pekerja kan.. oh lupa ... kau hebat .. semua orang berebut nak gajikan kau.. haha

Dah .. selamat berjuang awak .!

Sweet moments

Banyak kisah duka yang aku nukilkan dalam blog ni . Tapi hari ni aku rasa bersemangat nak share pasal kenangan manis aku di shah pekan .

Yelah dah 4 years kot duduk shah takkan takde langsung sweet moments kan? Ada . Banyak sangat .

First sekali of course one of the sweetest moment adalah dorm . Asal dorm? Sbb dalam dorm tu lah aku membesar .. ada kakak and adik perempuan yang sebelum ni mmg aku tak ada . Mereka lah tempat aku mencurah rasa .. lepas laku . Hahaha

Second masa PIEC aku suka sangat waktu tu sbb budak shah dah balik yh stay waktu tu ada kami ada budak wind and pengakap . So apa lagi bila org takde ? Berjimbalah hahahah!!

Kami main bicycle tak ingat dunia . Jelajah setiap ceruk shah yg tak pernah kami capai sbb sekolah aku tu besar nya teramat . Boleh cramp kaki kalo berjalan . Pastu berpiknik dekat pdg bola yg indah terbentang . Aduii seronoknya ..

Erm apa lagi eh sweet moments? Haaa .... waktu makan malam .. masa tu aku tiqah n sarah lambat turun dinner . Guess what apa kami makan ...? Ahahaha makan NASI AYAM but without ayam .. salad n sup . Yelah bersyukur la walaupun takde lauk . Bapak sedih rasa nak nangis time tu bcoz makcik dm was so kedekut back then ... tapi ayam tu jambu dia dapat pulak en .. hahahaa

Penat lah menaip nnt kalau ada masa aku tulis lagi .

Bahas shah pekan

Ya aku bangga dengan apa yang pembahas² sekolah sains sultan haji ahmad shah pekan dah lakukan . Satu anjakan paradigma yang sangat hebat . Tahniah buat para pembahas yang cekal hatinya .

entah tahun depan siapa yang akan meneruskan legasi ini . Mereka terlalu bagus untuk ditandingi 😳 dan aku sekadar pembahas junior sangatlah kerdil pada kaca mata mereka . Terlalu jauh untuk mengekalkan apa yang telah mereka usahakan .

Bukan merendah diri tapi aku sedar Diri aku siapa .

Tahniah buat senior yang telah mengheret aku berdiri sejauh ini dalam pasukan bahas bahasa melayu saudara ungku hariz .. yang berjaya membuktikan dia boleh berdiri sebaris dengan pembahas² terbaik dari sbp yang lain .

Tahniah jugak buat saudara hafiz faiz dan amir . Sebab tanpa korang yang melengkapkan pasukan bahas ni .. belum tentu shah pekan mampu bersaing dengan gergasi² bahas sbp yang lainnya .

Sekali lagi tahniah . Aku mendoakan yang terbaik untuk korang .

erm

entah dah berapa banyak kali aku rasa menyesal sebab stay . sebab apa yang aku usahakan ..semua orang tak hargai . tak pernah peduli . hanya tahu kecam, kecam dan kecam . dengan gelaran kakak tu agaknya mereka berhak perkotak katikkkan maruah orang lain .

ya kau siapa nak pertikaikan kerja aku dan kawan-kawan aku ? aku nampak kurang ajar? . biarkan . kau yang ajar aku untuk berkurang ajar .  kau tak faham betapa penatnya nak jayakan event yang kau sesuka hati rosakkan . korang yang jahanam kan apa yang should be the last for you . shame on you !

kau nak cara hal orang sampai habis tahun ? hah caralah .. kalau dengan cara hal orang dapat bagi banyak A+ dalam result spm kau . go ahead i won't stop you ! jangan nanti bila kau dah rasa apa tu keperitan baru kau nak terduduk mintak belas ihsan orang lain .

ya sedap je cakap macam2 . this is not about nak up kan batch or what so ever but sorry to say .. tindakan kau yang secara membabi buta tuduh kami macam2 memng unacceptable . kau tak faham sebab bukan kau yang ada dalam tempat kami . kau sesuka hati cakap sbb kau rasa kau bagus .well we'll see bagus sampai tahap apa kau .

kau buat kawan2 aku nangis macam kau hebat sangat . macam kau besar sangat alah setakat setahun sebulan beza doesn't change everything . come on lah nak seniority sangat . kau mati nanti boleh bawak ke seniority tu . zaman je beredar tapi kau kolot . sibuk terkurung dengan mentaliti kritikal macam tu .

oh bila kes yang kawan aku buat sibuk kau nak besar2kan .? dah kau tergedik sana sini buat maksiat langgar peraturan skolah secara terang2an tu boleh pula? jadah haram ! mana kau belajar tampuk kepimpinan macam ni ? salah pergi kursus duhh kau . DAHLAH PEMALASS .

ya memang bila hilang sakit hati aku akan let go .. tapi kali ni kau melampau kau pijak2 maruah kawan aku . kau kata dia tak buat kerja whatsoever . what do u mean by tak buat kerja bilamana kau sendiri bukan dalam organisasi ni ? kau tu antara yang tak layak nak condemn orang lain ! oh lupa kau kakak .. kau bagus :D

hah keep it up ! teruskan dengan kebagusan kau tu. nak dekat exam nnt jangan mintak maaf kat kami . kami maafkan . settlekan urusan kau dengan Tuhan pula . kbai