Minggu Anti-dadah

 assalamualaikum stalker2 kesayangan ku yang menyeramkan!hahaha~

first sekali...kalau u alls stepped saya punya blog ... apa yang kalian nampak dulu?of course header comel tu kan?actually...that is all Anis work!!thank u sayang! move on me..... hari ni dekat sekolah ada minggu anti-dadah! sekolah kalian dah ke belum? rasanya murid2 sekolah kebangsaan minggu ni kan? apa2 lah!hehe~

ok level - two pupils buat esei dengan melukis poster!!saya duduk sebelah Anis dengan Ayoo-koo! hey....ayoo-koo bukan org jepun k?dia kawan saya ...real name ayu....tapi dah alang2 muka comel dia pun macam jepun ... saya pun panggil lah dia ayoo-koo! sambung balik! masa tulis esei tu senang lah jugak tapi terpaksa terkumat-kamit la dok cari idea!ketandusan idea wohh! n then tetiba ilham datang mencurah - curah sampai terpaksa catch-up cepat - cepat  takut hilang!!

tapi belum sempat nak tangkap....bedebush....hilang !! ayoyo!ni semua sbb sebab tak fokus ,ye lah mana lah kita boleh tulis karangan kan kalau keadaan tak tenteram atau bising! ha ... ni juga lah kaedah belajar saya iaitu duduk senyap-senyap dalam bilik and then study sesorang! bila dah hilang....saya apa2 lagi terpaksa gali semula perigi idea supaya otak ni basah dengan idea semula!

last sekali kami buat poster! Tagline dia ... DADAH MUSUH NEGARA!! punya lah cantik kami colour...tetiba...kami pandang bawah n...awk semua boleh jangka apa yang kami kena buat! KAMI KENA MELUKIS!! ohmyy! saya pandang anis,anis pandang saya lepastu anis lukis org ...sebijik macam doodle Lyssa Faizureen!! tapi saya plak .. lukis orang hitam yang pegang sepanduk!!hahahah!ketandusan sangat2!!

tepat jam 1:30 sepatutnya semua orang kena hantar...tapi.....ok class awk boleh sambung kerja awk di rumah!!thank u class!! ahhhhhhhhhhhhhhh!!!!!!!!!!!!! tak harap menang pun sebenarnya!!! sebab tu tak care sangat!!hahaahah~hari ni betul2 bersejarah!!

Farhana dan Farzana

hai semua orang!!walaupun penat...ku gagahkan jua diriku menulis entry supaya blog ku tidak berhabuk and followers lari meninggalkan ku!aiciwahhh~ok...kalau entry yang lalu saya buat tutorial bahasa...kali ni...saya nak buat story - mory pasal budak tinggi lampai sorang ni---> Anis Farhana!!ok...turun bawah sikit ... kita mula perenggan lain!


ok..semenjak 2 menjak ni saya dengan Anis semakin rapat!weiiii...jangan lah fikir negatif!haha~ok continue....saya dengan Anis makin rapat sebab kita org selalu kongsi masalah and dia pun banyak tolong saya dalam hal berblogging ni!dialah fans nombor satu blog saya...hehe~satu lagi..mungkin disebabkan kami kedua-duanya anak Encik Azhar!bapak lain2 ok?


first time dia masuk sekolah saya tak suka sangat dekat dia !tau sebab apa?sebab dia selalu menjadi saingan terhampir saya dalam rebut 5A ! wahahaah~Anis tak marah kan?alahai!pastu masa darjah 5 baru lah Anis berani tegur ngan saya!tu pun lepas saya lemparkan senyuman yang menawan *ye lah tu* <-----ayat yang ni saya reka sebab saya sendiri tak ingat macam mana saya ngan anis boleh jadi bff!


n then...anis duk umah saya....transit tapi tak lama sebab tuisyen lama sangat!masa tu lah..kitaorg kongsi cerita!bukan ngumpat erk!rupa-rupanya banyak juga persamaan kitaorg!tapi kadang2 cakap ngan anis ni jadi gaduh jugak!tau sebab apa?sebab kita org main ejek2!haha~macam budak2 kan?almaklumlah....dalam keluarga kitaorang ... Farhana(Anis) dengan Farzana(saya) satu-satunya anak perempuan!walaupun begitu...kami tidak dimanjai ye!!semua kami buat sendiri...ye kott!haha


anis lahir pada 15 mac 2000...memang lah dia lagi muda daripada saya tapi kalau tengok ketinggiannya dengan saya macam langit dengan bumi....dia tinggi lampai....saya pulak tak rendah tak tinggi!sedang2 je!hahaha..muka anis ni sebijik mak dia...cuma mata je lain sikit!wewewe~

oklah...muka sweet dah bertukar sour sebab letih menirap!korang jangan lupa follow blog anis tau!here the link!*offer ni* http://anis-farhana-azhar.blogspot.com/ anda sebenarnya tak boleh copy and then paste terus kan?anda kena salin sendiri kan kalau nak copy juga?haha~tulah...kenapa nak copy sangat!-SEGALA MASALAH ADALAH DI BAWAH TANGGUNGJAWAB ANDA!!-haha

LOL:Gadis Sweet Sour!

p/s:pic tu ambik kat fb anis!!




Tutor Bahasa:cara-cara menjawab bahagian C BM2

 assalamualaikum semua!!beberapa bulan lepas sekolah saya ada menjemput seorang penceramah atau cikgu yang telah berpengalaman dalam menanda kertas peperiksaan UPSR....format tahun lepas dengan format tahun sebelumnya memang TOTALLY DIFFERENT! jadi tak hairanlah kalau tahun lepas ramai tak pass dekat bahagian C iaitu mencari nilai murni atau membina ulasan !! oleh sebab saya juga candidates UPSR...saya mahu berkongsi pengetahuan saya yang tak seberapa ni...dengan kawan2 semua!kalau ada adik2 atau sedara - mara yg ambik UPSR tahun ni...boleh share lah dengan mereka!!


ok...let us start!!ambil pen dan kertas cepat!!I'm Waiting!!


   dah ready?ok...jom turun bawah !!


ok...kalau nak start ayat ulasan tu...saya cadangkan guna  ayat yg saya bagi ni....


 a)BERDASARKAN PETIKAN
 b)DARIPADA PETIKAN TERDAPAT BEBERAPA NILAI MURNI ANTARANYA
 c)SEBAGAI SEORANG MURID YANG BAIK

atau apa2 sahaja yang cikgu anda ajar!

ok seterusnya mulakan dengan kita mestilah....berpasangan dengan seperti...
  
contoh ayat:berdasarkan petikan,kita mestilah berdikari seperti farah yang membasuh bajunya sendiri!
senang kan?tak payah ada huraian yang berjela-jela..

ok..ayat seterusnya pulak...guna kita perlu.... berpasangan dengan ...sebagai contoh...


contoh ayat:seterusnya,kita perlu menjaga kebersihan sebagai contoh,Nora mengutip sampah yang bertaburan itu lalu membuangnya kedalam tong sampah!


ayat atau nilai ketiga...gunakan kita sewajarnya...berpasangan dengan hal ini dapat dilihat apabila...


contoh ayat:selain itu,kita sewajarnya mementingkan kesihatan .Hal ini dapat dilihat apabila norni beriadah pada setiap petang!


seterusnya...gunakan kita haruslah berpasangan dengan ....dengan cara mencontohi


contoh ayat:bukan itu sahaja,kita juga haruslah bertanggungjawab dengan cara mencontohi Laili yang memasak untuk adik-adiknya..


ayat last sekali...gunakan kita patut berpasangan dengan seperti...


contoh ayat:yang terakhir,kita patut menghargai jasa orang yang telah banyak membantu kita seperti Anis yang berterima kasih kepada guru-gurunya!


kalau nak lagi kreatif letak penutup : konklusinya,semua nilai/pengajaran di atas patut kita contohi!


note:guna penanda wacana untuk menyedapkan ayat!baru ummphh~kalau nak lebih tahu................boleh rujuk dekat guru2 bahasa melayu anda!saya sekadar berkongsi ilmu!

Kawan!!

Alhamdulillah dan assalamualaikum....

      sebenarnya walaupun entry ni tak penting bagi kalian tapi ini sangat penting bagi saya yg juga menjadi rakan kepada rakan yg lain! pada kesempatan ini...saya ingin menasihati rakan2 di luar sana...sekiranya ada seorang sahabat yang betul2 memahami kalian...janganlah pernah kalian mengabaikan dan membiarkan dirinya pergi dibawa angin lalu....*adoii jiwang pulak minah sweet sour ni* kerana sahabat yang baik hanya datang sekali sahaja seumur hidup!


       Jika berkawan..tanamkan sikap menerima dirinya seadanya..baik dari segi fizikal dan mental...!*kalau org tu sewel kawan jugak ke?* jawapan:tu korang punya pasal la..sape suruh kawan dengan org sewel! kan ANIS FARHANA?sambung balik asyik iklan je! kalau kalian mempunyai sahabat yang suka mengutuk dan sentiasa menghambakan diri kalian..atau bahasa lembutnya...tapi jangan salah faham ye....mendayangkan diri kalian..lebih baik kalian tinggalkan....*korang nak kawan dengan ular?tentu tak nakkan?* iklan lagi!boring...boring...


        Baru-baru ini saya gadis sweet sour terbaca satu status yang dishare oleh Puan Fazlina Abd.Aziz...kalau sayang jangan sampai tak nampak kelemahannya...kalau benci..jangan sampai tak nampak kebaikannya! dan itu terkena pada najis eh batang hidung saya sendiri!huhu~


        oklah....esk saya akan mula bersekolah dan akan dapat result TRIAL insyaallah!!sempat lagi update entry kan? mesti lah..kalau tak...sampai boleh sangkut hanger kat mulut kalau tak update entry kan?hahaha~main2 je lah..tu pun nak merajuk!...


 time menang pertandingan mewarna anjuran apa ntah..dengan ain,ekin,adik ..tuan puteri ujung!
 dengan teacher Norasimah and Linda Chubby masa hari sukan 2010!
 buat projek buku skrap kat depan umah-dengan-syuhada,anis and shira
 bergambar kenangan dengan tokoh murid 2009 kak fatin and abg adam!

aikkk?mana tuan puteri??ini kekanda beta yg hensem!!haha~dengan geng2 beliau la ni!dua drpd kanan dgn ali...syazwie and afiq!

      

LOL-lot of love


deqna harlida------>gadis sweet sour!

MARHABAN YA RAMADHAN!!



assalamualaikum rakyat-rakyat bumi yang hensem dan cun meletop!saya tuan tanah blog ini..mengumumkan bahawa esok raya...ehh silap....corrections2...esok puasa...bersamaan 21.JULAI.2012(1 ramadhan) seluruh isi perut rakyat malaysia akan direhatkan dan hanya bekerja apabila menjelang waktu maghrib!!kepada yang mampu berpuasa tetapi tidak berpuasa akan di jatuhi hukuman yang saya sendiri tidak tahu..tetapi perlu dirujuk kepada JAKIM! biar JAKIM yang tentukan hukuman yang setimpal... saya tidak pandai menjatuhkan hukuman kerana saya hanyalah wartawan tak bertauliah yang blognya masih belum diiktiraf oleh Pak Cik Nuffnang!ooooo...pakcik tak nak add ke?haha

sebenarnya dah terkeluar tajuk kan?tak pelah...ada aku kesah!?hahah~ comel kan doodle ni?tapi saya tidak tahu kepunyaan siapa kerana apabila sekali terpandangkannya..terus saya jatuh hati lalu download!!


 alhamdulillah....ramadhan datang lagi!dapat juga kita rasa ramadhan tahun ni kan?cuba kalau ALLAH kata kita tak dapat rasa nikmat ramadhan tahun ni?ayooo...tak faham ke?matilah maksudnya....sebab tu kita patut bersyukur!oklah saya harus pamit dulu nanti ibu besar marah sama saya karna main komputar nya lama bangat!doa in saya sukses ya dalam exam trial nya!saya sayang kalian! *amacam..terer tak saya ngomon Indon?ha..lupa pulak.. rakyat .indonesia dah mula puasa hari ni!



rindu kan ANIS FARHANA yang tak datang sekolah hari ni!sob..sob....assalamualaikumm!


Lot Of Love :GADIS SWEET SOUR